Klassiska brädspel

Här är avsnittet om klassiska brädspel som gör sig bra att spela hemma med sina vänner och bekanta. Man kan också spela brädspel om pengar på nätet om man föredrar det. Här kommer en lista med våra tre favoriter när det kommer till klassiska brädspel.

Schack
Schack är ett strategispel där spelarna har fullständig information. Med fullständig information menas att motståndaren inte har någon dold fördel som i vissa kortspel där man inte vet vad motståndaren har för kort på handen. I Schack ser man allting och de tär det som gör spelet till ett av de mest ultimata strategi och skicklighetsbaserade spelen som finns. Det är också ett väldigt stort spel med otroligt många olika spelmöjligheter och man brukar säga att det finns fler möjliga sekvenser av drag i schack än det finns atomer i det observerbara universumet.

Backgammon
I Backgammon har man 15 spelpjäser som man ska flytta runt en spelplan. För att bestämma hur långt man får flytta spelpjäserna så slår man med två tärningar. Man kan välja att flytta en spelpjäs det totala antalet steg som tärningarna visar, eller flytta två spelpjäser det antal steg varje tärning visar. Om tärningarna visar samma värde så får man flytta det dubbla antalet steg. Spelarna börjar på varsin sida av spelbordet och målet är att först gå runt hela bordet med sina 15 spelpjäser. Bordet har 24 rutor att stanna på och man kan slå ut motståndarens pjäser. Dessa skickas då tillbaka till boet. Om en spelare har två spelpjäser på samma ruta så går dessa inte att slås ut, utan man kan bara slå ut pjäser som står ensamma på en ruta.

Yatzy
Till skillnad från ovanstående två spel så är Yatzy ett ganska nytt påfund. Det uppfanns på 1950-talet och man kan spela hur många spelare som helst. I Yatzy har man fem träningar som man kastar upp till tre gånger per tur. I Yatzy har man ett protokoll där man för in poängen. Det finns krav på olika kombinationer som man ska ha och flera av dessa kombinationer är inspirerade från pokern. Man ska till exempel få par, tvåpar, triss, fyrtal, stege och kåk. Ett par innebär att två av tärningarna ska visa samma värde. Poängen baseras på vilket värde tärningarna visar. Ett par i tvåor ger 4 poäng medan ett par i sexor ger 12 poäng. Man vill alltså ha så höga värden som möjligt för att få höga poäng och vinna över motståndaren. Det finns också ett bonussystem i Yatzy som man måste tjäna in för att ha goda chanser att vinna. Bonusen får man om man får över 63 poäng på de första sex vilkoren i protokillet. Vilket helt enkelt är ettor till sexor och man ska få så många som möjligt. Får man 3 ettor får man 3 poäng och får man 4 stycken så är det 4 poäng. Yatzy går ganska snabbt att spela och är ett roligt och lättsamt spel. Perfekt att spela på altanen en skön sommardag.